Branche wil voorrang voor beveiligers bij coronatest

Net als zorg- en onderwijspersoneel moeten ook beveiligers gebruik kunnen maken van de voorrangsregeling bij de GGD’s voor het laten afnemen van een coronatest. Daarvoor pleit de Nederlandse Veiligheidsbranche in een brief aan de ministers De Jonge en Grapperhaus.

Sneltests op het coronavirus zouden ook zo snel mogelijk – wellicht als pilot – beschikbaar moeten komen voor beveiliging en andere cruciale functies, vindt de Nederlandse Veiligheidsbranche. De kans bestaat namelijk, zo zegt de brancheorganisatie, dat de komende weken de veiligheid op publiek en privaat terrein in gevaar komt door een gebrek aan beveiligers. Dat is dan het gevolg van te weinig testcapaciteit. “Op dit moment moeten beveiligers die zich willen laten testen 4 tot 5 dagen wachten voordat ze het resultaat weten”, zegt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche. “Dat betekent dat ook mensen die geen COVID-19 blijken te hebben minimaal 5 dagen niet kunnen werken. Thuiswerken is voor beveiligers immers geen optie.” Zo ontstaat voor werkgevers een forse kostenpost in toch al moeilijke tijden en wordt het voor planners steeds lastiger de bezetting voor te beveiligen objecten rond te krijgen.

Vitale infrastructuur
De brancheorganisatie wijst erop dat beveiliging, net als politie, ambulance en de zorg, onderdeel is van de ‘vitale infrastructuur’ van ons land. Dit werk moet doorgaan, ook onder deze moeilijke omstandigheden.
De Nederlandse Veiligheidsbranche vraagt ook duidelijkheid over de quarantainemaatregelen die het gevolg kunnen zijn van bron- en contactonderzoek door de GGD’s. Wie contact heeft gehad met iemand met een corona-infectie, kan het advies krijgen om 10 dagen in quarantaine te gaan. Dit zou volgens de richtlijnen van het RIVM echter alleen moeten gelden voor ‘huisgenoten’ (categorie 1) of ‘overige nauwe contacten’ (categorie 2). In de praktijk blijkt echter dat beveiligingsmedewerkers het advies om in quarantaine te gaan ook krijgen als ze tot de ‘niet nauwe contacten’ (categorie 3) behoren. “Dit is niet conform de richtlijnen van het RIVM”, aldus Van der Steur. “Mensen uit categorie 3 kunnen gewoon aan het werk als zij de RIVM-richtlijnen in acht nemen.”